“Verse” vis van de supermarkt is helemaal niet vers!

Keuringsdienst van Waarde onderzoekt “verse” vis

Heb je de aflevering van Keuringsdienst van Waarde gezien van 10 maart 2022? Wat een schokkende bevindingen! “Verse” vis uit het koelvak bij supermarkten is gewoon helemaal niet vers; het is gewoon ontdooide bevroren vis! Ik kom zelf uit een horeca gezin en zelfs ik, na 35 jaar op deze planeet te hebben rondgelopen, wist dit niet. Hoe dom van mezelf!

Bevroren vis en de “verse” vis in het koelvak

Tijdens de aflevering koopt het team van Keuringsdienst van Waarde vis uit de supermarkt. Wat blijkt: Achterop de verpakking van kabeljauw uit het “versvak” staat “ontdooid”. Na een aantal gesprekken met de klantenservice van verschillende supermarkten en experts, komen ze erachter dat “verse vis” uit de supermarkt niet vers is, maar vers ontdooid!

Om nog eens te benadrukken: de vis is bevroren geweest, de supermarkt heeft het ontdooid en legt het vervolgens in het koelvak. Liegt de supermarkt? Nee, eigenlijk niet, want er staat wel op de achterkant van de verpakking dat de vis ontdooid is. Maar toch voel ik me ontzettend bedrogen en ook superdom dat ik hier nu pas achter kom!

Bevroren vis kan tot twee jaar geleden gevangen zijn

Het is uiteindelijk een kwestie van prijs. Om een echt vers gevangen vis naar Nederland te krijgen kost natuurlijk wel wat. De vis moet op ijs worden gelegd en snel vervoerd worden. Bevroren vis is echter goedkoper om te vervoeren, omdat vis in bevroren staat langer goed kan worden gehouden.

Daarnaast komen ze erachter dat bevroren vis eerst naar landen zoals China worden verscheept om ontdooid te worden, bewerkt (gesneden), en vervolgens weer (!) ingevroren wordt voor export naar landen zoals Nederland. Voordat de vis in de supermarkt belandt, kan het tot twee jaar geleden zijn dat de vis is gevangen.

Dus, dat betekent, dat wanneer de vis ontdooid in het koelvak ligt, dat de vis duizenden kilometers heeft afgelegd en ook nog een twee keer ingevroren en ontdooid is. Dat kan nooit ten goede komen van de kwaliteit.

Michelin chefkok en laboratorium: bevroren vis smaakt beter en heeft een betere structuur dan de supermarkt “verse” vis

Bevroren en “verse” supermarkt kabeljauw worden verder onderzocht door Jonnie Boer, chefkok van De Librije, en een laboratorium. De eenmalig ingevroren kabeljauw smaakt beter en heeft meer zijn structuur behouden dan de “vers” ontdooide kabeljauw.

Vers ontdooide vis kan tot 3 keer duurder zijn dan de bevroren vis

Op zich begrijp ik het vanuit een bedrijfseconomisch punt dat de vis die we eten uit de supermarkt niet vers is. Het komt er uiteindelijk ook op neer wat wij als consumenten willen en kunnen betalen. Als we als consumenten gevoelig zijn voor prijs, dan zullen bedrijven daar op reageren met manieren om de kosten en dus de prijs van hun product te verlagen.

Wat ik echter niet vind kunnen, is dat de vers ontdooide vis in de supermarkt tot wel drie keer duurder kan zijn dan de bevroren variant in de vriezer! Ik koop in ieder geval geen vers ontdooide vis meer in de supermarkt en loop een stukje om om bij de vishandel voortaan vis te kopen.

Kijk hier de aflevering van Keuringsdienst van Waarde terug.

Reacties

  • Nog geen reacties.
  • Reageer