Over Burger zoekt Boer – Waarom deze website?

eduardo-soares-QsYXYSwV3NU-unsplash-2

“Vers” is helemaal niet vers…

Heb je de aflevering van Keuringsdienst van Waarde gezien van 10 maart 2022? Wat een schokkende bevindingen! “Verse” vis uit het koelvak bij supermarkten is gewoon helemaal niet vers; het is gewoon ontdooide bevroren vis! Ik kom zelf uit een horecagezin en zelfs ik, na 35 jaar op deze planeet te hebben rondgelopen, wist dit niet. Ik was boos en schaamde me kapot na het zien van de aflevering! Voor een samenvatting van de aflevering van Keuringsdienst van Waarde klik hier.

no-revisions-ixS7UCRJTdM-unsplash

Hoe kan ik bewuster mijn boodschappen doen?

Nadat ik de aflevering had gezien, wilde ik graag meer lokaal gaan proberen te kopen. Maar al gauw kwam ik erachter dat dat niet makkelijk is. Het is zo simpel om op automatische piloot naar de dichtstbijzijnde supermarkt te gaan en daar je dagelijkse boodschappen te kopen. Dus begon ik met wat ik kon: Geen vlees en vis meer van de supermarkt, maar van de slager en de vishandelaar en groente koop ik nu zo veel mogelijk van de wekelijkse zaterdagmarkt in Amersfoort.

Maar wat is de volgende stap? Direct bij de boer in de buurt kopen. Dat is nogal een drempel heb ik ervaren.

daniela-paola-alchapar-RqFiJRzKj3c-unsplash

Fietsen op het platteland

Even een kort zijstapje. Afgelopen Pasen zijn we met de familie een fietstocht gaan maken ergens op het platteland in Drenthe. Tijdens de fietstocht kwamen we allerlei boerderijen tegen die hun eigen producten te koop hadden staan. Honing, eieren, kaas en zelfs zelfgemaakte roomijs. Thuisgekomen dacht ik: welke boerderijen zouden er bij mij in de buurt zijn waar ik producten direct kan kopen?

heather-gill-VJa9L3ZVBIc-unsplash

Waarom ‘Burger zoekt Boer’?

Het antwoord op deze vraag is niet makkelijk te vinden! Een snelle zoekopdracht in Google geeft zo ontzettend veel resultaten die niet relevant zijn, dat het zoeken naar boerderijen eigenlijk niet meer praktisch is. Daarnaast zijn niet alle boeren makkelijk online te vinden: sommige hebben wel een website, andere niet, weer een ander heeft geen website, maar wel een Facebook-pagina, en bij sommige boeren kun je op Google Street View wel zien dat ze zelf hun eigen producten verkopen aan consumenten, maar is dit dus niet makkelijk te vinden.

Vandaar ‘Burger zoekt Boer’! In een paar dagen hebben we bijna 50 boerderijen in de omgeving van Amersfoort in kaart gebracht. Je kunt op ‘Burger zoekt Boer’ zien welke boerderijen er in jouw buurt zijn, zoeken op productcategorieën (bijvoorbeeld: eieren, kaas, appels) en erachter komen of de boerderij(winkel) open is (als het vindbaar was voor ons team).

Vier redenen om direct bij de boer bij jou in de buurt te kopen

1

Koop lokale, verse producten

Wist je dat veel producten in de supermarkt niet uit Nederland komen? Waarschijnlijk wel! Je ziet het bij fruit en groente op de verpakking: Spanje, Zuid-Amerika en soms van nog verder weg.

Maar wist je dat veel producten hierdoor ook niet vers zijn? Wij kwamen daar achter na het zien van een aflevering van Keuringsdienst van Waarde. 

Lees meer over “verse” vis die niet vers is op onze blog.

2

Steun de boer in jouw buurt

Met alle wetten en regelgevingen, zoals bijvoorbeeld rondom het Nederlandse stikstofbeleid, zie je vaker op TV dat het moeilijker is voor boeren om hun passie voor het vak uit te oefenen.

Daarnaast maken natuurverschijnselen zoals de vogelgriep en de onderhandelingspositie van grote supermarktketens het er niet makkelijker op voor de boer om zijn brood te verdienen. Koop daarom direct bij de boer, zodat het geld niet verdwijnt in de kassa’s van de supermarkten.

3

Verlaag je impact op het milieu

Zijn aardbeien uit het buitenland lekkerder dan aardbeien van het Nederlandse platteland? 

Misschien wel, misschien niet; Smaken verschillen! Maar wat wel zeker is, is dat wanneer je producten koopt bij jou in de buurt, dat je een stuk minder impact hebt op het milieu.

En! Als je weet dat de boer best wel dicht bij je in de buurt zit, misschien kun je dan ook de fiets pakken in plaats van de auto. Wel weer zo goed voor het milieu!

4

Bespaar op je boodschappen

Inflatie is op dit moment het verhaal van de dag. Alles wordt duurder door stijgende energieprijzen en knelpunten in de wereldwijde logistiek. Corona lockdowns en de oorlog in Oekraïne zijn hier de oorzaak van en we merken het allemaal in onze portemonnee.

Boeren verdienen alleen niet automatisch meer door hogere prijzen. De melkprijs is bijvoorbeeld historisch hoog, maar melkveehouders plukken hier niet per se de vruchten van. Lees meer over stijgende prijzen op onze blog.

Draag zelf bij aan het makkelijker maken om bij de boer direct te kopen

Dit is natuurlijk maar het begin. Het is echt monnikenwerk om boerderijen in kaart te brengen, en daarvoor hebben we jouw hulp nodig. Op ‘Burger zoekt Boer’ kun je zelf boerderijen toevoegen aan de website.

Wil jij ook de anderen helpen om makkelijk en lokaal boerderijen te vinden? Maak een account aan en begin met het toevoegen van boerderijen!

Ben jij eigenaar van een boerderij? Beheer of voeg je boerderij toe op Burger zoekt Boer om makkelijk vindbaar te zijn! Burger zoekt Boer is 100% gratis!

Groetjes van het Burger zoekt Boer vrijwilligersteam!

austin-kehmeier-lyiKExA4zQA-unsplash